När ett sto är dräktigt, behöver hon extra uppmärksamhet och omvårdnad samt möjlighet att kunna gå undan från de andra hästarna när hon vill. Avel fokuserar mycket på hingstarna och vilka gener de har för bästa möjliga avkomma, men stoet glöms ibland bort.
Även stoet ska ha god fysik, ha bra genetik, trevligt temperament och vara uthållig. Speciellt om man avlar fram tävlingshästar.
Saker att tänka på
Se till att du har ett bra stall för stoet att föla på, annars måste du hyra in din häst på en lämplig plats där hon känner sig trygg och tillfreds under sin dräktighet. Men låt henne aldrig dela stall med tävlingshästar, då det kan bidra till högre smittrisk. Stoet behöver dessutom lugn och ro och inte alltför mycket aktivitet omkring sig.
Man måste ha mycket kunskap om hästars dräktighet och födslar om man ska kunna sköta det på bästa sätt, så att ta råd från andra uppfödare är en utmärkt idé.
Undersökning innan betäckning
Ett sto som betäcks måste vara ordentligt brunstigt, speciellt om det sker på naturlig väg. Annars kan hon skada hingsten. Detta gör man med hjälp av en veterinär som utför en gynekologisk kontroll för att se hur långt i brunstperioden hon har gått.
Viktigt att tänka på är att ett sto måste vara minst tre år och högst 14 år gammal när hon blir dräktig första gången.
Undersökning efter betäckning
Första kontrollen för att se om ett sto är dräktigt kan man göra ca 2,5 vecka efter inseminationstillfället eller betäckningen. Sedan måste man vara uppmärksam under 6 veckor framöver för att se att fostret inte stöts bort. Efter det väntar ytterligare ca 9 månader innan fölet föds så sammanlagt är stoet dräktigt i 11 månader.
Råmjölken – en livsviktig källa
Ett nyfött föl måste få i sig råmjölk så snabbt som möjligt, så det gäller att det kan resa på sig och hitta mammans spenar. Råmjölken ser till att utveckla antikroppar och stärka immunförsvaret, så om fölet inte hittar spenen själv så måste man ta en nappflaska och mata det med mjölken som även kan komma från andra ston.