De första hästarna som levde för 50 miljoner år sedan var inte högre än en stor katt. Sedan har den naturliga utvecklingen, klimat och avel påverkat höjden och temperamentet.

Vilda hästar är fortfarande förhållandevis små i mankhöjd och är nära besläktade med ponnyer. Dock finns det ännu mindre raser som är mycket små i storlek. De kallas för miniatyrhästar och har ofta fötts upp som små troféer inom de kungliga hoven.

Falabellan

Rasen Falabella räknas som världens minsta häst. Den kommer från Argentina och har namnet efter familjen som avlade fram den. Rasen är en korsning mellan engelskt fullblod, shetlandsponnyn och criollon och kan bli uppemot 50 år gammal. Hästen är så pass liten att man inte kan rida på den men den visas gärna upp i utställningar eller shower och precis som andra miniatyrhästar lämpar den sig bra till terapi. Den anses också mycket snäll, så det finns många som faktiskt enbart har den som sällskapsdjur.

Amerikansk miniatyr

Den lilla hästen som annars har långa ben blir inte större än 91 cm i mankhöjd. De kan klara en mycket lätt person men annars fungerar de bra som körhästar. När Shetlandsponnyn gjorde sitt inträde i USA på 1800-talet började det avlas vilt på dem just för att få fram ännu mindre varianter. trots att de blir gamla kan de få problem med leder och rygg. Man ska låta dem vara utomhus mycket och inte bära en massa.

Shetlandsponny

Denna ras kommer från Skottland, närmare bestämt Shetlandsöarna. Det är en ponny men blir inte högre än 107 cm. Trots sin storlek är det en mycket stark och tålig ras och är speciellt älskad av barn. Men se upp! De kan lätt bli envisa. Shetlandsponnyn finns även som miniatyrhäst, s.k. mini Shetland.

Islandshästar

Rasen är ingen miniatyrhäst men är liten till växten. Den är mindre än en ponny men hör ändå till kategorin “häst”. Islandshästar räknas som den mest renrasiga hästen och är mycket populär, speciellt i Norden. De är dessutom tåliga krabater som är vana vid dåligt väder och kyla.