Hästar älskar att gå ute i hagen, vinter som sommar. Detta är något som många ägare har uppmärksammat mer och mer, eftersom det ger möjlighet till en större social kontakt mellan individerna, bra för välbefinnandet och är dessutom ekonomiskt gynnande. Men det gäller att hålla hästarna på rätt sätt.

Klimat och hästar

För stora temperaturskillnader kan påverka hästens reglerande av sin kroppstemperatur. Det kan således bli ett problem i vårt kalla nordiska klimat med snabba växlingar. Man har studerat olika raser och hur deras respektive behov ser ut, beträffande kyla, skugga, värme och hur deras ämnesomsättning påverkades. Det är heller inte bara vädret som kan ställa till det för djuren.

Insekter, flugor och andra parasiter kan göra det besvärligt under sommarhalvåret. Under sommaren såg man att hästarna sökte skydd i skuggan, trots att dagstemperaturerna inte alltid var så höga. Även insekter försökte de undvika genom att gå in i skydd som upprättats.

På vintern behöver hästar egentligen inga täcken, eftersom de själva reglerar kroppstemperaturen och får tjockare päls. Men många ägare täcker ändå sina djur då regn och fukt påverkar pälsen och ökar risken för hudproblem och förkylningar. När det blåser och regnar är det alltså viktigare att lägga ett täcke över hästen än om det enbart är kallt. Man kan även byta foder på vintern som gör att hästens kropp reglerar värmen ytterligare. Det man har kommit fram till är att skydd behövs både på vintern och sommaren, dels för solen och insekter, dels för kylan och vinden den kalla årstiden.

Duscha hästar

När en häst har arbetat hårt svettas den och pälsen blir blöt. Det är därför en bra idé att duscha den, eftersom detta kyler ner hästen. Annars kan den få hudproblem som kan leda till skavsår. Pälsen bör därför hållas torr.

Hagarna

Gräsmark är det ultimata underlaget för en häst. Trots att det blir lerigt under vintern, anses det som det bästa alternativet. Det finns också hagar med sand men dessa är inte speciellt lämpliga då hästarna naturligt betar och får i sig sand som kan orsaka ordentliga magproblem. Små hagar måste rengöras noggrant varje vecka.