Hästen har alltid varit ett djur att räkna med. Den har hjälpt människan i krig, agerat sällskapsdjur och dragit åtskilliga lass inom jord-och skogsbruket. Faktum är att hästar är så viktiga för människan att de används lite varstans. Här är några sammanhang där man kan vila ögonen på vackra hästar.

Filmer med hästar

Är man ett fan av vilda väster-rullar, kan man definitivt inte undgå att se hästarna som tuffingarna rider på. I vilda västern-filmer och indianfilmer förekommer det även hästraser som kan vara extra intressanta att se på. I “Dansar med vargar”, “Mannen från Snowy River” eller “Seabiscuit” upptäcker man de vackra fullbloden, den vilda, fläckiga Appaloosa-rasen eller Painthästarna som är typiska cowboy-hästar.

Men det har även gjorts filmer där hästen kan vara huvudperson. I filmen ” Mannen som kunde tala med hästar”, visar regissören hur intelligenta och känsliga hästar är och hur viktigt det är att som människa respektera en häst för att vinna dess tillit. Både rörande och intressant.

Hästkapplöpningar

Travsporten och galoppsporten räknas till de mest vanliga och populära hästsporterna. I galopp sitter ryttaren på hästryggen och det kan gå uppemot 85 km/h med riktigt snabba djur. Inom travet sitter kusken i en liten vagn bakom hästen och kör på ovala banor. I Sverige är det Svensk Travsport som är huvudorganisation och ansvarar för allt som har med trav att göra. Travbanorna ligger utstakade i landets alla hörn men Solvalla är kanske den mest kända.

Spela på hästar

Hästsporten är mycket stor i många länder och Sverige är inget undantag. Spel på hästar har förekommit i över hundra år i organiserad form och förmodligen långt innan dess. I Sverige spelar man helst på trav men det förekommer även galopp. En trevlig, ny tradition är galoppracet som går av stapeln den 6 juni, på Sveriges nationaldag, ute på Gärdet i Stockholm.

Vill man spela på hästar, kan man gå in på ett ATG-ombud eller via deras nätfunktioner som Harry Boy. Där väljer man lopp, summa och vilka/vilken hästar/häst man vill satsa på.